120 vrhova Srbije povodom 120 godina  planinarstva u Srbiji

Povodom obeležavanja 120 godina organizovanog planinarstva u Srbiji, Planinarski savez Srbije organizuje manifestaciju “120 vrhova Srbije” detaljnije        >

SPISAK VRHOVA NA KOJE JE IZAŠAO PK “ERA” MOŽETE VIDETI OVDE

           NAJAVA AKCIJA PK ,,ERA,,            

UČESNICI OVIH PLANINARSKIH AKCIJA MORAJU BITI ČLANOVI PLANINARSKE ORGANIZACIJE U OKVIRU PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE, S TIM ŠTO ČLANOVI PLANINARSKOG KLUBA ,,ERA,, IZ UŽICA IMAJU PREDNOST U PRIJAVLJIVANJU ZA AKCIJE KOD KOJIH JE OGRANIČEN BROJ UČESNIKA. PROCEDURU UČLANJENJA U PK ,,ERA,, MOŽETE VIDETI OVDE 

ERE NA STOJKOVAČKOJ PLANINI vrh Stolovak – 05. septembar 2021.

Planinarski klub ,,ERA,, iz Užica u nedelju 05. septembra 2021. godine organizuje planinarsku akciju sa usponom na vrh Stolovak (1298 m) na Stojkovačkoj planini iznad doline reke Studenice.

Polazak učesnika na ovu akciju je u 8,00 časova od bivše ,,NIS-ove, pumpe u Užicu (kod stadiona Slobode). Prelazak vozilima iz Užica do sela Milići, zaseok Slatina preko Požege, Arilja i Ivanjice. Nastavlja se peške uz blag uspon kroz selo Mlanču do vrha Stolovak i silazak na početnu tačku kroz selo Vrmbaje uz konstantan pogled na planinu Radočelo. Planinarska staza je kružna i duga je oko 15 km sa kumulativnim usponom od oko 740 metara. Povratak u Užice do 18,30 časova.

Troškovi prevoza će biti od 600 do 1000 dinara po osobi, zavisno od broj učesnika u vozilima. Za potvrdu učešća se javiti putem poruke Slobodanu Stefanoviću.

ZA UČEŠĆE U AKCIJI JE OBAVEZNA UPLAĆENA ČLANARINA ZA 2021. GODINU. https://planinarski-klub.com/aktuelno/uclanjenje/
Svi učesnici su dužni da se strogo pridržavaju mera zaštite protiv virusa COVID 19, a zbog eventualno loših vremenskih uslova sa sobom ponesu adekvatnu opremu.

DAN PEŠAČENJA – ZLATIBOR Tornik i Kobilja glava – 11. septembar 2021.

Planinarski klub ,,ERA,, iz Užica u subotu 11. septembra 2021. Godine, povodom “Dana pešačenja” organizuje planinarsku akciju u saradnji sa PD “Konjuh” iz Tuzle sa pojedinačnim usponima na vrhove: Bandera (1496 m) na Torniku i Kobilja glava (1178 m).

Polazak učesnika na ovu akciju je u 9,30 časova od bivše “NIS-ove” pumpe u Užicu (kod stadiona Slobode). Prelazak vozilima iz Užica do ski centra “Tornik” , gde se sastajemo sa grupom planinara iz PD “Konjuh” iz Tuzle. U 10,30 časova se kreće na zajednički uspon na vrh Bandera, najviši vrh Zlatibora pored Savića česme. Sa vrha se silazi do ski centra preko Stankove ravni i Goubca. Planinarska staza je kružna i duga je 8,3 km sa kumulativnim usponom od oko 435 metara. Prelazak vozilima do planinske kuće “Tornik”, od koje se izvodi i drugi uspon i to na vrh Kobilja glava preko zaseoka Kutleše. Povratak sa vrha je istom stazom ili druga varijanta – pored izvora “Gudura” u Čavlovcu. Ova kružna staza je duga 6,7 km sa kumulativnim usponom od 300 metara.

Nakon izvedenih tura, može se organizovati zajedničko druženje učesnika u planinskoj kući “Tornik”.

Troškovi prevoza će biti od 300 do 500 dinara po osobi, zavisno od broj učesnika u vozilima. Za potvrdu učešća se javiti putem poruke Slobodanu Stefanoviću.
ZA UČEŠĆE U AKCIJI JE OBAVEZNA UPLAĆENA ČLANARINA ZA 2021. GODINU. https://planinarski-klub.com/aktuelno/uclanjenje/
Svi učesnici su dužni da se strogo pridržavaju mera zaštite protiv virusa COVID 19, a zbog eventualno loših vremenskih uslova sa sobom ponesu adekvatnu opremu.

Ova akcija se izvodi u skladu sa projektom Planinarskog saveza Srbije, a povodom obeležavanja i 120 godina organizovanog planinarstva u Srbiji

https://pss.rs/120-vrhova-srbije-povodom-120-godina…/ 

ERE na Ferati “Sokolov put” i Trebeviću – 17-19. septembar 2021.

Planinarski klub ,,ERA,, iz Užica će u periodu od petka 17. septembra do nedelje 19. septembra 2021. godine izvesti planinarske uspone na dve planine iznad Sarajeva : Romaniji i Trebeviću.

1. dan – petak (17. septembar): Polazak članova PK ,,ERA,, na akciju u 16,00 časova od bivše ,,NIS-ove,, pumpe u Užicu (kod stadiona Slobode). Nakon dolaska vozilima preko Višegrada i Rogatice do mesta Mokro, smeštaj u planinskom objektu.

2. dan – subota (18. septembar): U ranim jutarnjim satima prelazak vozilima preko Sarajeva do nekoliko kilometara udaljenog mesta zvanog ,,Prvi šumar,, u podnožju najvišeg vrha Trebevića visokog 1629 metra. Prvi deo kružne staze dug 3,5 km vodi kroz četinarske šume do glavnog grebena. Njime se prelazi oko 1,5 km uz obilazak vrha. Poslednji deo staze je takođe šumski dužine oko 6 km. Povratak u Mokro do večernjih časova.

3. dan – nedelja (19. septembar): U toku dana će biti organizovan prelaz preko veoma atraktivne i ne mnogo zahtevne Ferrate “Sokolov put” na planini Romaniji na lokaciji zvanoj “Crvene stene” i poseta pećini “Orlovači”, inače najvećoj uređenoj pećini u Republici Srpskoj. Popodnevna vožnja do Užica u koje se stiže do 20,00 časova.

Troškovi akcije po osobi uključuju: prevoz – 1500 dinara, 2 noćenja sa doručkom 40 KM (oko 20 evra), iznajmljivanje ferrata seta, pojasa i kacige uz angažovanje domaćeg vodiča je 10 evra i ulaznica u pećinu je oko 2 evra. Organizacioni troškovi vodiča iz PK “ERA” se ne naplaćuju.

BROJ MESTA JE OGRANIČEN NA 13.

Krajnji rok za prijavljivanje je 05. septembar 2021. godine ili do poune mesta. Za potvrdu učešća se javiti putem Facebook poruke ili telefonom Stefanović Slobodanu.

Svi učesnici su dužni, da zbog eventualno loših vremenskih uslova sa sobom ponesu adekvatnu opremu.

Vodič : Stefanović Slobodan

*    *    *

Plan planinarskih akcija prema dostavljenim predlozima vodiča akcija i Kalendara republičkih akcija Planinarskog saveza Srbija je podložan promenama.  Tačna vremenska dinamika planiranih akcija, kao i eventualne izmene i dopune novim akcijama, biće blagovremeno objavljivana .

Mesto , vreme i prijava učešća na akciji će se dogovarati takođe blagovremeno uoči zakazane akcije. Da bi se održala akcija, neophodno je da u njoj učestvuje minimalno 3 planinara.

Učesnik akcije, pre prijavljivanja, obavezan je da objektivno proceni i sagleda da li vrsta, karakter i stepen težine akcije odgovara njegovoj fizičkoj i psihičkoj pripremljenosti i zdravstvenom stanju, stečenom iskustvu, opremljenosti i postupnosti u savlađivanju vrhova planina. Odustanak od prijave treba javiti vođi akcije, najkasnije dan uoči akcije. Odlaganje same akcije se vrši samo ukoliko su vremenske prilike izuzetno nepovoljne (jaka kiša, mećava i magla) i u slučaju nekih drugih, nepredviđenih okolnosti. Vođa akcije je obavezan da se pojavi na mestu zakazanog polaska na akciju.

Prijavljivanje za akcije društva i konkretan dogovor oko svih detalja vezanih za akcije vršiti direktno kod vodiča akcije.

Kontakt telefoni su:         –     Stojković Predrag   mob. 064/270-70-11

–     Stefanović Slobodan mob. 064/88-18-697