ПЛАНИНАРСКЕ АКЦИЈЕ ПК ,,ЕРА,, ИЗ УЖИЦА ИЗВЕДЕНЕ У:     – 2014. ГОДИНИ

                              – 2015. ГОДИНИ

                              2016. ГОДИНИ

                               2017. ГОДИНИ

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ПЛАНИНАРСКОГ КЛУБА ,,ЕРА,, ИЗ УЖИЦА ЗА 2016. ГОДИНУ

             Планинарски  клуб  ,,ЕРА,, из Ужица је у току 2016. године интензивирао свој рад у односу на 2015. годину и на територији Града Ужица, сада сигурно представља један од активнијих спортских клубова и најактивнији планинарски клуб. Учествовање у државном првенству у планинарском спорту ,,Трекинг лига Србије 2016“ и остварени значајни резултати у њему, затим присуствовање републичким и традиционалним акцијама Планинарског савеза Србије, едукација чланова Клуба, организација и извођење великог броја планинарских излета, похода и експедиције су допринеле популаризацији планинарског спорта, Града Ужица и Србије.

            Активности Планинарског  клуба  ,,ЕРА,, из Ужица оствариване у току 2016. године су:

I Успони на врхове са укупно 103 планинарске акције у којима су учествовали чланови овог Клуба и то:

– 87 акција у организацији ПК ,,Ера“ из Ужица

– 10 акција у организацији Планинарског савеза Србије

– 6 акција у организацији других планинарских организација.

            ПК ,,Ера“ из Ужица је извео 69 планинарских акција на територији Србије, 7 акција је било у БиХ, затим 19 акција у Црној Гори, 6 акција у Румунији, 1 акцију у Бугарској и 1 акцију у Русији.

            На овим акцијама је укупно учествовало 1389  планинара уз гостовање 233 учесника из великог броја других организација.

            На планинарским акцијама се прешло укупно 1588 км са кумулативном висинском разликом од 75 565 м.н.в. у успону и 75 215 м.н.в. у спуштању. Структура посећених врхова је следећа:

– 22 врха од 501 – 1000 м.н.в.

– 57 врхова од 1001 – 1500 м.н.в.

– 26 врхова од 1501-2000 м.н.в.

– 15 врхова од 2001 – 2500 м.н.в.

– 4 врхa преко 2501 м.н.в.

            Од значајних врхова које су посетили чланови ПК ,,ЕРА“ у 2016. години се морају поменути:

– врх Лењин – 7134 м.н.в. (Памир) – успон обустављен због невремена

– врх Мусала – 2925 м.н.в (Рила) – највиши врх Балкана и Бугарске

– врх Зла Колата – 2535 м.н.в. (Проклетије) – највиши врх Црне Горе

– врх Негоја – 2535 м.н.в. (Румунија) – други врх по висини у Румунији

– врх Маглић – 2386 м.н.в. (Маглић) – највиши врх у БиХ

– Гудурички врх – 641 м.н.в. (Вршачке пл.) –  највиши врх Војводине и

–  још 32 највиша  врха планина.

            II  Планинарски  клуб  ,,ЕРА,, из Ужица je учествовао у планинарском такмичењу –,,ТРЕКИНГ ЛИГА СРБИЈЕ 2016“, коју је организовао Планинарски савез Србије, као грански савез. Након свих седам кола ове Лиге, у генералном појединачном пласману, члан Планинарског клуба ,,Ера“ из Ужица, Перишић (Шаровић) Срђана је заузела  2. место у Србији, а у екипном пласману ПК ,,Ера“ из Ужица је освојиo 5. место од укупно око 150 чланица Планинарског савеза Србије. Свако коло ,,ТЛС 2016“ се посебно бодовало и у њима су чланови овог Клуба у појединачном пласману освојили: 2 златне, 5 сребрних и 3 бронзане медаље.

            Клуб је са своја 3 такмичара учествовао и у  Фрушкогорском планинарском маратону, такође у организацији ПСС.

            III Планинар Предраг Стојковић, председник ПК „Ера“ из Ужица је у периоду од 01-22. августа 2016. године учествовао у планинарској експедицији ,,Памир 2016“, а четворочлана ужичка планинарска екипа је у организацији ПК ,,ЕРА“ из Ужица успешно извела експедицију ,,КАРПАТИ 2016“ у периоду од 19-27. јула 2016. године.

            IV Остале активности Клуба извршене у току 2016. године су:

      – Обележавање (маркирање) планинарских стаза на Тари, а посебно дела Европског пешачког пута Е-7,  

      – ажурирање сајта и Facebook  странице  на интернету  за Планинарски  клуб  ,,ЕРА,, из Ужица у циљу лакше комуникације чланова и промовисања рада Клуба,

       – израда документарних емисија са већине  изведених  планинарских  акција и др.

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ПЛАНИНАРСКОГ КЛУБА ,,ЕРА,, ИЗ УЖИЦА ЗА 2015. ГОДИНУ

            У току 2015. године, Планинарски  клуб  ,,ЕРА,, из Ужица је са својим разноврсним активностима постао један од најуспешнијих  планинарских клубова у западној Србији. Едукација младих, организација великог броја планинарских излета и похода, затим учествовање у републичким и традиционалним акцијама Планинарског савеза Србије и у републичком првенству у планинарском спорту ,,Трекинг лига Србије“ су имале за циљ популаризацију планинарског спорта у Граду Ужицу и Србији.

            Овај Клуб се у свом раду, поред активности усмерених према младима може похвалити и одржавањем блиске сарадње са планинарима из Републике Српске и Црне Горе. Приоритет Планинарског  клуба  ,,ЕРА,, из Ужица је да планинарима са других простора пренесе позитиван дух грађана Ужица.

             I       Основне планинарске активности представљају успони на врхове, односно 91 планинарска акција у којима су учествовали чланови овог Клуба и то:

– 71 акција у организацији ПК ,,Ера“ из Ужица

– 9 акција у организацији Планинарског савеза Србије

– 11 акција у организацији других удружења.

            ПК ,,Ера“ из Ужица је извео 65 планинарских акција на територији Србије, 10 акција у БиХ, затим  9 акција у Црној Гори, 6 акција у Румунији и 1 акцију у Италији.

            На овим акцијама је укупно учествовало 945 планинара уз гостовање 237 учесника из великог броја других организација.

            На планинарским акцијама се прешло укупно 1389,5 км са кумулативном висинском разликом од 68 735 м.н.в. у успону и 69 495 м.н.в. у спуштању. Структура посећених врхова је следећа:

– 24 врха од 501 – 1000 м.н.в.

– 50 врхова од 1001 – 1500 м.н.в.

– 23 врха од 1501-2000 м.н.в.

– 13 врхова од 2001 – 2500 м.н.в.

– 1 врх од 2501 – 3000 м.н.в. и

– 1 врх од 3001 – 3500 м.н.в.

            II    Планинарски  клуб  ,,ЕРА,, из Ужица je учествовао у планинарском такмичењу – ТРЕКИНГ ЛИГА СРБИЈЕ, коју је по први пут организовао Планинарски савез Србије, као грански савез. Након сва четири кола ове Лиге, у генералном појединачном пласману, председник Планинарског клуба ,,Ера“ из Ужица, Стојковић Предраг је заузео  3. место у Србији, а у екипном пласману ПК ,,Ера“ из Ужица је освојиo 7. место од укупно око 150 чланица Планинарског савеза Србије.

            Клуб је са својим такмичаром, од 25-26. априла 2015. године учествовао и у  Фрушкогорском планинарском маратону, такође у организацији ПСС.

            III     У свим средњим школама на територији Града Ужица и општине Чајетина је од стране искусних планинара и планинарских водича Планинарског клуба ,,Ера,, из Ужица вршена едукација младих у погледу активног боравка у природи, основа планинарства и заштите природе кроз 30 часова предавања. Предавањима је присуствовало око 1.200 средњошколаца. Практични део едукације је спроведен кроз  организацију планинарске акције под називом ,,МЛАДИ ПЛАНИНАРИ“ изведене 5. априла. 2015. године у којој је учествовало око сто ученика средњих школа са територије Града Ужица и Власенице (Република Српска).

            IV    Млади планинар Никола Стефановић, члан ПК „Ера“ из Ужица је у периоду од 19-25. јула 2015. године учествовао у међународном скупу планинара ,, Global Youth Summit 2015“ одржаном на Доломитима у Италији. Учешће нашег шеснаестогодишњег планинара, као и још троје младих планинара из Србије у овом скупу је обезбедио Планинарски савез Србије.

            У оквиру овог скупа, за младе планинаре су за све дане боравка у Доломитима организоване планинарске акције захтевним стазама. Велики подвиг наших младих планинара је био успешан успон на врх Mount Tofana di Rozes (3225 м) и по достигнутој висини врха представља можда и највећи овогодишњи успех ужичких планинара.

            V   У оквиру својих активности на популаризацији планинарског спорта, Планинарски клуб ,,Ера,, из Ужица је дана 15. октобра 2015. године у Градском културном центру у Ужицу организовао занимљиво предавање о планинарству и алпинизму. Презентација коју је уредио Јевђовић Младен укључила је приказ интересантног документарног материјала, који осликава историјат алпинизма и планинарства у свету. За око 30 учесника овог предавања пружене су и информације о планинарским активностима ужичких планинара у прошлости, а у којима су учествовали и чланови овог Клуба. О својим богатим искуствима са високогорских експедиција говорили су лиценцирани водичи ПК ,,Ера“ из Ужица: Предраг Стојковић (Хималаји, Анди, Кавказ) и Слободан Стефановић (Мон Блан, Гранд Парадизо, Качкар) уз пројекцију атрактивног фото и видео материјала.

            VI     Активности овог Клуба су у другом полугодишту биле усмерене и на пружање водичке подршке за реализацију три планинарска излета у организацији Канцеларије за младе Ужица у којима је учествовало 42 ученика и студента са територије Града Ужица.

            VII    Планинарски клуб ,,Ера“ из Ужица је израдио ,,Програм пројектовања и обележавања планинарских стаза ,,Златиборске трансверзале на подручју југозападне Србије“ и успостављени су контакти са фирмама, установама, институцијама, удружењима и спортским клубовима од којих је тражено позитивно мишљење, потребни услови или сарадња за реализацију идеје о пројектовању и обележавању планинарских стаза ове трансверзале.

            VIII      Остале активности Клуба извршене у току 2015. године су:

      – израда грба Планинарског  клуба  ,,ЕРА,, из Ужица

      – израда државне заставе, 2 заставе Планинарског  клуба  ,,ЕРА,, из Ужица и застава Града Ужица у циљу промоције,

      – израда сајта и Facebook  странице  на интернету  за Планинарски  клуб  ,,ЕРА,, из Ужица у циљу лакше комуникације чланова и промовисања рада Клуба,

       – израда документарних емисија са већине  изведених  планинарских  акција и др.